Гняв, протести и сблъсъци в Турция след оттеглянето от Истанбулската конвенция

Демонстрации се проведоха в редица градове

02.07.2021 | 14:10 Редактор: Десислава Атанасова

Масови протести в Турция след оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Демонстрации се проведоха в редица градове, стигна се и до сблъсъци.

Гняв, разочарование и протести. Това предизвика решението на управляващите в Турция да изтеглят страната от ИК, която представлява международно споразумение за борба с насилието над жените. 

"Щеше да е много по-добре, ако жените в тази страна се чувстваха в безопасност. С оттеглянето от конвенцията ни казват - не ни интересува какво се случва с вас, ако ви малтретират", сподели жена от протеста. 

Демонстрации с настояване да се предприемат действия срещу насилието над нежния пол се проведоха в много градове. Срещу протестиращите, предимно жени, се изправиха тежко въоръжени полицаи. На емблематичния площад "Таксим" в Истанбул се стигна и до сблъсъци.

Само за последната година над 300 жени в Турция са били убити от мъже - съпрузи, бащи, приятели. Много жени в страната виждаха лъч надежда в Истанбулската конвенция, която има задължителен характер за страните, които са я подписали.

Турция го направи през 2011 година като така се ангажира да предприеме мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи.

Президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска международното споразумение. Държавният глава и партията му твърдят, че то подронва устоите на семейството и насърчава хомосексуализма.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК