Турция напуска Истанбулската конвенция - безнаказаност за убийците и насилниците

Миналата година в страната са извършени над 300 убийства на жени

01.07.2021 | 21:53 Редактор: Жаклина Иванова
Турция напуска Истанбулската конвенция - безнаказаност за убийците и насилниците

Миналата година в Турция са извършени над 300 убийства на жени. Отказът на страната от Истанбулската конвенция, който влиза в сила днес, изпраща "сигнал за безнаказаност към онези, които насилват, осакатяват и убиват".

"Турция превъртя часовника за човешките права с поне десет години назад", казва генералната секретарка на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламар.

Отказът на турското правителство от този ключов Договор за превенция и борба срещу насилието спрямо жени и домашното насилие, според нея, ще влезе в историята, но в отрицателен смисъл, защото за пръв път страна-членка на Съвета на Европа напуска международна конвенция за човешките права.

Безпрецендентен случай

Каламар говори за "стряскащ и безпрецедентен случай" и за "опасен сигнал към онези, които насилват, осакатяват и убиват, че в бъдеще ще могат да се отърват безнаказано".

Излизането на Турция от "Истанбулската конвенция" излага жените на повишен риск от насилие, предупреждават от правозащитната организация.

През март президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска Конвенцията, подписана през 2011 година. Това решение влиза в сила от 1 юли 2021.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени е първото в света споразумение със задължителен характер, което изисква от страните, които са го подписали, да предприемат мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи, пише DW.

Подписалите го 46 държави, сред които и Германия, се задължават освен това да защитават по-добре жените и момичетата от насилие, като прилагат наказателно-правни мерки срещу извършителите. Под "насилие" в случая се разбира не само физическо насилие, а и дискриминация по полов признак, заплахи или икономическа експлоатация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК