България единствена не подкрепи новия закон на ЕС за климата

"Окончателният компромис не отразява в достатъчна степен националната ни позиция", е казал говорител на българското правителство

29.06.2021 | 10:51 Редактор: Десислава Атанасова
България единствена не подкрепи новия закон на ЕС за климата

В понеделник страните от Европейския съюз дадоха окончателно одобрение на закон, който да направи целите на емисиите на парникови газове в Блока правно обвързващи, докато се подготвя огромен нов пакет от политики за борба с изменението на климата. 

Министри от 27-те страни от ЕС официално одобриха сделката в понеделник, с изключение на България, която се въздържа.

"Окончателният компромис не отразява в достатъчна степен националната ни позиция", е казал говорител на българското правителство, без да уточнява повече. 

Преговарящите от Парламента и държавите членки на ЕС постигнаха споразумение през април относно закона за климата, който определя цели за намаляване на нетните емисии на ЕС с 55% до 2030 г. от нивата от 1990 г. и тяхното премахване до 2050 г.

Лидерите от всички държави от ЕС се присъединиха към целта за намаляване на емисиите до 2030 г. през декември, която трябва да избегне най-лошите последици от изменението на климата.

Законът трябва да постави климата в основата на всички политики на ЕС, като гарантира, че бъдещите регулации подкрепят целите за намаляване на емисиите.

Повече  по темата четете на Bloombergtv.bg

Снимка: Boomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК