Над 30% от смъртните случаи, свързани с горещините, са заради изменението на климата

Едно от основните последствия са така наречените екстремни метеорологични явления

31.05.2021 | 22:22 Редактор: Юлия Христова
Над 30% от смъртните случаи, свързани с горещините, са заради изменението на климата

Над една трета от смъртните случаи, свързани с летните горещини, се дължат на изменението на климата, съобщиха изследователи, предупреждавайки за още по-висок брой жертви при покачване на глобалните температури.

Климатолози установиха, че глобалното затопляне е свързано с около 37% от смъртните случаи от топлинен удар и други прояви на необичайно горещо време. Това съобщи пресслужбата на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), позовавайки се на статия в списанието „Nature Climate Change“.

Новото проучване на международен екип от 70 експерти е едно от първите - и най-голямото - за разглеждане на вече настъпилите последици за здравето.

"Очакваме този дял да продължи да расте и в бъдеще, ако човечеството не се адаптира към тези условия или не спре глобалното затопляне. През последните години средните температури на Земята са се повишили само с един градус по Целзий, което е относително малко в сравнение с това, което ни очаква в бъдеще, ако емисиите продължават да растат“, каза Ана Виседо-Кабрера, изследовател от университета в Берн (Швейцария), цитирана от пресслужбата на LSHTM.

Едно от основните последствия от глобалното затопляне са така наречените екстремни метеорологични явления. С този термин учените назовават периодите на необичайно високи температури през зимата, горещи вълни през лятото, седмични проливни дъждове, засушавания и други явления, свързани с "неправилно" време. Ярки примери за това са наводнението в Кримск през 2012 г. и летните горещини в Русия през 2010 г.

Учените прогнозират, че честотата на подобни явления в бъдеще само ще нараства и те ще засягат все повече региони на Земята. Според медиците това ще доведе до рязко увеличаване на смъртността – всеки допълнителен градус топлина през лятото ще увеличи броя на смъртните случаи с 5%. Авторите казват, че в световен мащаб се очакват до над 100 000 смъртни случая, свързани с топлината, годишно, пише БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК