Светът под тревога: Делта вариантът и ниската имунизация - опасна комбинация

В дъното сме на класацията по брой ваксинирани в ЕС

29.06.2021 | 10:21 Редактор: Елеонора Танева
Светът под тревога: Делта вариантът и ниската имунизация - опасна комбинация

С появата на Делта вариантът на Ковид-19, който достигна повече от 10 държави, все повече внимание се обръща на темповете на ваксинация. В редица държави, сред които и България, се отчита много нисък процент на имунизирани, и в същото време висок брой на смъртните случаи. 

Германия

Кампанията по ваксинирането започна по Коледа миналата година, но се провеждаше твърде мудно - главно поради недостиг на ваксина. Чуха се и редица обвинения срещу Еврокомисията: например, че не е поръчала достатъчно количество ваксини, още когато препаратите са били във фазата на тестването - нещо, което САЩ бяха направили.

Темповете се засилиха чак през пролетта на 2021 г. А от 1 юни отпадна приоритетният ред при желаещите да се ваксинират. По данни на института "Роберт Кох" в момента близо половината от пълнолетното население на Германия е ваксинирано с поне една доза.

Франция

Подобно на Германия, и във Франция имаше приоритетен ред за ваксиниране - с предимство бяха поставени дози на най-възрастните и хората с тежки и хронични заболявания. Още през март президентът Макрон алармира, че процесът върви прекалено бавно и бюрократичо. Във Франция желаещите да се ваксинират има много, организацията вече е подобрена. До момента са инжектирани близо 50 милиона дози, една четвърт от французите са изцяло ваксинирани.

Италия

В най-засегнатата в първия етап на пандемията страна от 60 милиона жители вече има 17 милиона души, които са изцяло ваксинирани. През последните седмици обаче има спад на интереса към имунизация. 

Скептицизмът на населението в Италия беше основно подхранен от съобщенията за опасни странични явления, предизвикани от ваксината на AstraZeneca. Затова повечето италианци междувременно получават втора инжекция с друг препарат, пише "Дойче веле".

Великобритания

Половината британско население вече е напълно ваксинирано, а близо 80% са получили поне първата доза. Бързо разпространяващата се Делта мутация сега допълнително усили готовността на британците да се ваксинират. 

Малта

Най-малката страна в ЕС е европейският шампион по ваксиниране. Още в края на май здравният министър обяви, че Малта е постигнала досегашната си цел - да ваксинира 70% от населението срещу Ковид-19. 

Един от успешните ходове на правителството беше навременното поръчване на допълнителни количества ваксина, които оставаха неизползвани от други европейски държави.

България

Според проучване на американския университет "Джонс Хопкинс", България е имала най-високия процент (4%) на починали вследствие на зараза с Ковид-19 в целия ЕС. 

А от базата данни на университета в Оксфорд става ясно, че в момента в България са изцяло ваксинирани малко над 10% от населението. 

Сред критиките към страната ни е фактът, че голяма част от медицинския персонал е напуснал, търсейки работа с по-добро заплащане на Запад. Системата на здравеопазването ни е относително слабо развита. И липсва мотивация на хората да се ваксинират.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Тоя делта вирус от тъпите великобританци дойде, защото са пълни с индийци! Сигнализирай за неуместен коментар