Бум на заразени с Делта варианта по света, СЗО бие тревога и за ваксинираните

Организацията препоръчва носенето на маски да продължи

28.06.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Бум на заразени с Делта варианта на Ковид-19 регистрират във Великобритания. Заради бързото разпространение на мутацията, Германия и Франция искат Европейския съюз да наложи рестрикции на пристигащите от Острова. Фармацевтичните компании започнаха тестове на ваксините си срещу новите варианти. Според ново мащабно проучване ваксините на Pfizer и Moderna осигуряват имунитет с години срещу различните варианти.

Делта и "Делта плюс" мутациите на Ковид-19 станаха повод за тревога сред европейските лидери. Германия и Франция са обезпокоени от нарастващите случаи на мутацията във Великобритания и искат гражданите, пристигащи от там в целия Европейски съюз, да подлежат на задължителна карантина - без значение дали са ваксинирани.

"В нашата страна, ако идваш от Обединеното кралство, трябва да се карантинираш. Това не е ситуацията във всяка европейска страна, а това е, което искам да видя", заяви германският канцлер.

Португалия, която е предпочитана туристическа дестинация за британците, вече предприе стъпки към налагането на ограничения. Така пристигащите от Острова, ще подлежат на карантина, с изключение на напълно имунизираните. 

В същото време от Световната здравна организация предупредиха, че Делта вариантът е най-заразният и бързо приспособим, откриван досега. Освен това засяга и по-младата възрастова група. 

Специалистите препоръчват носенето на маски и спазването на дистанция да продължи да се спазва, дори и от ваксинираните.

"Новите варианти са очаквани и ще продължат да бъдат регистрирани. Това правят вирусите - еволюират. Можем да го предотвратим, като спрем предаването. Много е просто - повече предаване, повече варианти", каза Тедрос Гебрейесус.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК