България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Гломб: Делта вариантът е вирусен фитнес рекордьор, ще има още мутации

Начинът за овладяване на пандемията - с масово ваксиниране и колективен имунитет

29.06.2021 | 09:08 Редактор: Елеонора Танева

7 случая на индийския вариант на Ковид-19 бяха установени у нас.

"Делта вариантът е по-опасен най-вече за общественото здраве, защото се характеризира с по-добър вирусен фитнес, степента на адаптивност на вируса към своите гостоприемници. Той  заразява с по-голяма лекота по-голям брой хора", разкри разликата в мутацията на Ковид-19 ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева – Гломб.

"Прочуванията показват, че Делта вариантът е с по-бързо в рамките на 4 до 6 седмици измества предходния доминиращ вариант", добави тя в студиото на "България сутрин"

И уточни, че България няма как да бъде заобиколна от Делта варианта, защото по нищо не се различаваме от останалия свят .

Според нея изключение можем да бъдем с това, което направиха Израел и Англия - с повишен ръст на ваксинираните хора, намаляване на относителния дял на тежко протичащия Ковид-19. Защото мутации ще продължи да има.

"Вирусът се готви за новите условия на следващия гостоприемник, размножава се в големи количества и мутира, за да се приспособи. Единственият начин е следващият човек да е имунен - да не му дава възможност да се развива", подчерта доц. Любомира Николаева – Гломб.

Анализът на специалистите до момента не е открил клинична промяна в протичането на заболяването при новия вариант. 

"Но има клинични данни, че ваксинираните хора го преболедуват много по-леко. Не са малко практиките, в които случайни тестове показват, че човек е преминал през Делта варианта. Ваксините са ефективни и предпазват от хоспитализация и тежко протичане на болестта", каза доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

На този етап според нея не е необходимо създаването на нова ваксина срещу мутациите на Ковид-19?

"Научните данни до момента показват, че РНК ваксините пазят много добре срещу всички познати варианти, с малко понижение към Бета варианта. А и от Израел новините са добри - въпреки разпространението на мутациите, нямат такива хоспитализирани пациенти, т.е. това, което повтаряме, се затвърждава - че при ваксинираните заболяването протича по-леко", разясни доц. Любомира Николаева – Гломб.

И добави, че в интензивните отделения на българските болници няма антиваксъри. Има хора, които съжаляват, че не са се ваксинирали.

"Това е начинът за овладяване на пандемията - с масово ваксиниране и колективен имунитет. Естествено придобитият имунитет е много висока обществена цена, която плащаме. Недопустимо е да губим хора по този начин", заяви експертът.

Според нея бавните темпове на ваксинация у нас се дължат на разнопосочните сигнали, които широката общественост получи в началото на пандемията. 

Доц. Гломб е песимист по отношение на достигнат колективен имунитет у нас, както и по отношение на изчезването на Ковид-19.

"В сценария няма тръгване на вируса - трябва да се научим да живеем в свят, в който има и други биологични видове. Нека бъдем реалисти - ще живеем с тези болести, затова трябва ваксинация", изтъкна специалистът от НЦЗПБ. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
мизерии
преди 2 години
Лабораторно ни го пуснаха този вирус и сега няма отърване от него. Сигнализирай за неуместен коментар