Един от заразените с индийския вариант у нас - в реанимацията на "Пирогов"

Останалите шест са с по-леки симптоми и са на домашно лечение

28.06.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Първи случай на южноафриканския вариант на коронавируса у нас. Нови седем души пък са положителни за индийския вид на Ковид-19. Всички те работят заедно в столичния градски транспорт. 

Южноафриканският вариант на вируса се регистрира у нас за първи път. 

"Бета" вариантът знаем, че е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Индийският вариант на вируса или т.нар Делта вид е установен при 7 души в "Пирогов". Само един от тях обаче е хоспитализиран в тежко състояние, но вече е добре. А останалите са с по-леки симптоми и са на домашно лечение. 

"Тези всичките проби са от "Пирогов", те работят в едно предприятие. Работят в "Електротранспорт София", допълни тя.

От столичния електротранспорт заявиха, че служителите са ватмани и маневристи, които са се заразили преди близо месец. Трима от тях вече са се върнали на работа.

"Ватманът, който е болен, отдавна е болен. Той е единственият в по-сериозно състояние. В реанимацията на "Пирогов", коментира зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев.

От общинското дружество казват, че водят ежедневна статистика за всички заболели. Взимат мерки и да се ограничи събирането на служителите в депата. 

"Хората, които работят в превозни средства, като новите тролеи с кабини и като трамваите и всички със затворени кабини – не работят с маски, защото това е убийствено в тази жега, срещу кого и от кого да се пазиш – все едно си затворен в една стая", добави инж. Василев.

"Хората са карантинирани, това дали са с индийски или британски - не променя отношението към тях", отсече проф. Христова.

Новите разновидности на вируса ще продължат да настъпват у нас в следващите седмици.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК