Пендаровски: Няма какво да обсъждаме, докато в България няма редовно правителство

Президентът на Северна Македония подчерта в интервю, че у нас функционира единствено президентът

27.06.2021 | 12:52 Редактор: Елеонора Танева

"Република Северна Македония да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент". Това заяви президентът на западната ни съседка Стево Пендаровски в интервю за телевизия "Сител".

Според него истинската пречка за напредъка в преговорите е македонският език и нация - точки, по които македонските власти не могат да направят компромиси.

Пендаровски е категоричен - Македония щеше да започне преговори с ЕС миналата година, ако това са истинските искания от София. Повод за изказването му стана позицията на българското външно министерство, разпространена в петък, в която се настоява Република Северна Македония да изпълнява цялостно и ефективно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

"Нямат парламент. Единственото нещо, което функционира е президентът", каза Пендаровски в интервюто.

"Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти", подчерта в интервюто президентът.

Той призова правителството в Скопие да не прави никакви усилия за разрешаване на спора с България в близко време. 
"Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София", заяви Пендаровски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК