България очаква Северна Македония да изпълни поетите ангажименти

Страната ни даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи

22.06.2021 | 17:27 Редактор: Елеонора Танева
България очаква Северна Македония да изпълни поетите ангажименти

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония по време на днешното редовно заседание на Съвета "Общи въпроси“ в Люксембург, информират от Министерството на външните работи. На заседанието присъства заместник-министърът на външните работи Румен Александров.

Сред обсъдените теми беше тази за актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС. 

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на НС от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция на МС от 9 октомври 2019 г. относно европейската перспектива на Република Северна Македония остава валидна. 

"Очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров. 

"Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.  

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Страната ни е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения. Тази позиция е заявил зам.-министърът Румен Александров.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК