Опит за натиск или търсене на решение бе посещението на Заев у нас?

Но не само Северна Македония е допуснала грешки, смята Николай Кръствев

18.06.2021 | 19:30 Редактор: Здравко Черкезов

След посещението на македонския премиер Зоран Заев в София: Опит за натиск или търсене на решение?

Според експерта по Западните Балкани Николай Кръстев целта на посещението на Зоран Заев в София не е била натиск, а опит за диалог. 

"Това е опит все пак да се чуят аргументите и на другата страна. Целта беше в крайна сметка България и Северна Македония да намерят решение на натрупаните двустранни проблеми през последните две години", смята Кръстев.

Не на същото мнение е журналистът Любчо Нешков, който смята, че в момента Скопие води открита кампания срещу България.

"Започнаха да обикалят по света и да използват стари структури за натиск срещу България", заяви журналистът. 

Нешков е категоричен, че причината за труса в двустранните отношения и българското вето е политиката, водена от Скопие. Един от основните проблеми - отказът на Северна Македония да прилага Договора за добросъседство.

"В началото на 2019 година България започва да предупреждава, че договора не се спазва, че комисията не работи. Тези сигнали, тези призиви не се приемат", коментира Нешков.  

Но не само Македония обаче е допуснала грешки, смята Николай Кръствев. Според него България не е имала ясна стратегия по отношение на Скопие. 

"България през годините не направи нито веднъж своя външнополитическа стратегия, в която да има и културен и икономически сегмент към съседна Македония. Ние не знаем каква е българската политика спрямо съседна Македония", посочи Кръстев. 

А пропуснатите дипломатически възможности, като изпращането на ваксини срещу Ковид-19, е отворило още повече пътя за сръбското влияние в Северна Македония.  

"Ние дадохме възможност на Сърбия да разиграе своята ваксинационна дипломация на Балканите. България отвори възможност на Сърбия да се върне на бял кон на Западните Балкани и по-специално в Македония", изтъкна той. 

Решение все пак има, коментират експертите, и то е в съвместните компромиси.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК