Заев не успя: Обречена ли беше визитата му в България?

Диалогът през последните години е изгубен, смята президентът Румен Радев

17.06.2021 | 19:13 Редактор: Здравко Черкезов

Опитът на македонския премиер Зоран Заев да промени позицията на София за евро-членството на Северна Македония не беше успешен. Въпреки многобройните му срещи с български политици днес, той не успя да получи конкретен ангажимент от българските власти и лидерите на най-големите партии. Обречени ли бяха политическите разговори на неуспех?

"Най-напред трябва да изчистим проблемите между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в ЕС. В момента имаме, така да се каже, прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента в частност изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.", заяви служебният премиер Стефан Янев.

"Убеден съм, че днешните срещи ще донесат само добро за два братски народа. Надявам се България да продължи да ни помага за нашия път към Европа. За нас друга алтерантаива няма. След 5-7-10 години, като изпълним изискванията, ще станем член на ЕС", заяви от своя страна Заев. 

За решението на проблемите трябва да има диалог –  който според държавния глава Румен Радев през последните години е изгубен. 

"За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, а това се отрази на перспективата за начало за членство в ЕС", коментира държавният глава. 

И въпреки че именно третият кабинет на Борисов и 44-ото НС спряха пътя на Скопие към еврочленство, днес именно бившият премиер обяви, че служебното правителство ще избяга от отговорност и няма да подаде ръка на съседите ни. 

"Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено Радев. Мога да ви кажа че без парламент нищо не може да се прави. Ще прехвърли отново както навремето с "грипените" отговорността, правителството следващото. Сега отново ще прехвърля всичко към парламента, когато дойде. Само че с кое първо да се занимава парламента, като дойде", посочи Борисов.

В опит да промени позицията на София, Зоран Заев се срещна не само с настоящите и бившите управляващи, но и с представители на политически сили, получили най-голяма подкрепа на последните избори. 

С питка и мед, но с непроменена позиция, от ВМРО посрещнаха Зоран Заев у нас. 

"Не може да се търси подкрепа отвън, правилният път е (Северна Македония, бел. ред.) да приеме, че нашите общи корени не се продават", категоричен е Александър Сиди от ВМРО. 

И въпреки совалката от разговори на Зоран Заев позицията на страната ни за заседанието на съвета по общи върпроси следващата седмица вече е изготвена и не подлежи на промяна. 

Вижте повече в репортажа Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК