Нинова: Няма условия да подкрепим РСМ за ЕС, не одобряваме езика на омразата

"Оставаме отворени за диалог на всички равнища", заяви лидерът на БСП

17.06.2021 | 12:18 Редактор: Жаклина Иванова

"Засега не са налице условия за промяна в позицията ни за Република Северна Македония", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Ние винаги сме подкрепяли присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Подкрепихме Договора за добросъседство, както и декларацията на българското Народно събрание. Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и историческата истина", добави тя.

"Разбираме напълно, че към нас като партия очакванията са още по-големи, отколкото към другите партии, тъй като ние и Социалдемократическия съюз, който управлява в Република Северна Македония начело със Зоран Заев сме сестрински партии и участваме в общите международни организации на социалистическите и социалдемократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели, уважаваме това приятелство и партньорство, но над него поставяме България и българския национален интерес. Затова заявихме, че нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз", каза още Нинова.

Лидерът на БСП уточни, че от партията остават отворени за диалог на всички равнища за търсене на решение на въпроса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК