България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Ташев за отношенията с РСМ: България е пасивна, фактите са на наша страна

Не успяваме да ги представим пред международната общност, убеден е той

17.06.2021 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна у нас за среща със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев. Какво можем да очакваме от тази среща и ще се стигне ли до напредък в българо-македонските отношения?

Премиерът, на която и да е държава, трябва да е посрещнат от премиера, на която и да е държава. Имаме нарушаване на протокола в това отношение. Дневният ред е изцяло по инициатива на Заев. Нашият държавен протокол едва ли може да има отношение към частна среща, каквато е тази с Борисов. Това каза за "България сутрин" доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН​. 

По думите му виждаме отказ от досегашни принципи на външната политика на България, която беше следвана през последните 2 години.

"Днес правителството правилно заявява рамка и няма мандат да я промени. Преди време се нуждаехме от обществен дебат, но веднъж тръгнали по един път, всички политически сили трябва да го отстояват и да няма отклонение от него", обясни доц. Спас Ташев за Bulgaria ON AIR.

Според събеседника в студиото не сме отчели, че една лъжа, казана 100 пъти, става истина.

"Кой обсъжда идентичност?! От България не е повдигана тази тема. Заев се надява, че ще направи рамка, но все пак е добър сигнал, че на Балканите може да има диалог, който беше прекъснат за немалък период", подчерта той.

Ташев е на мнение, че една и съща тема започва да се разглежда по няколко пъти. 

"Заев спокойно може да наложи политическо решение срещите да се протоколират. България има един проблем и той се нарича пасивност, фактите са на наша страна и ние не успяваме да ги представим пред международната общност. Скопие бълва литература на чужди езици. Ние сме на светлинни години от начините на отстояване на своите интереси. Има достатъчно факти, които говорят в наш интерес след 1944 г. От срещата днес всяка страна ще излезе победител. В следващия месец няма да има промяна на Балканите относно евроинтеграцията на Скопие", допълни още той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК