България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любчо Нешков: Нито днес, нито в бъдеще Северна Македония ще има по-голям приятел от България

"Важно е да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, които се подписват", заяви той

18.06.2021 | 08:27 Редактор: Жаклина Иванова

Отношенията България- Северна Македония: Резултати след дипломатическата совалка на Заев. Какво се постигна след визитата му у нас?

"Нито днес, нито в бъдеще Северна Македония ще има по-голям приятел или съюзник от България. Ние сме го демонстрирали многократно. За ситуацията, в която се намираме в момента, трябва да припомним две неща. Началото на 2019 г. българското правителство започва да предупреждава властите в Скопие, че Договорът не се прилага, че комисията не работи, и че трябва да бъдат направени определени крачки, за да вървим напред. Тези сигнали не се приемат и се стига до българската декларация, рамковата позиция на българския парламент. Това не беше достатъчно за властите в Скопие да разберат, че така не може повече", заяви журналистът Любчо Нешков студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че властите в Скопие са блокирали напълно Комисията, а причините са две.

"Първо - защото имало избори, след това, защото имало коронавирус и това било опасно за българските членове, които били възрастни. Започнаха да обикалят по света и да използват стари структури за натиск срещу България", каза Нешков.

Според него тези структури за натиск са опасни, както за България, така и за целия Европейски съюз. Журналистът е на мнение, че тоталитарната идеология е геополитически проблем и тя няма как да намери място в ЕС.

"България има нужда от конкретни, ясни и видими стъпки, обещания, че ние вървим по европейския път и водим европейска политика в София, са изпразнени от съдържание. Тези хора, включително и Заев, започват да манипулират и да създават платформа и пространство за кампания срещу нас", уточни той. 

Нешков е на мнение, че всяко едно изречение, което започва с това, че "не се си даваме езика, идентичността и нацията", е пример за облъчване на обществото с една тотална измислица.

Относно какво трябва да се направи за една обща цел, журналистът подчерта, че е важно да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, които се подписват. Той изрази съмнения дали Северна Македония наистина иска да започне преговори за членство в ЕС.

"Те загубиха три златни години. Вратата на България беше широко отворена", категоричен е той.

За това, че Заев се срещна първо с Борисов, журналистът отбеляза, че трябва да има тотално разбирателство между управляващите. 

"Тревожи ме това, че дали са управляващи, дали са политически лидери, използват за чисто партийни цел и този въпрос. Тук не може да има вътрешнопартийни игри и интриги", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът подчерта, че друстранните отношения имат една перспектива и това е сближаване в един съюз.

"Това е една държава, която иска да влезе в ЕС с тоталитарна идеология", уточни той.

"Северна Македония губи златно време. Загуби 30 години, това беше една държава, която имаше право да се отдели от бивша Югославия. Тя отказа да се раздели от старата система. Управляващите там искат отново да загубят време, да пропилеят възможност си. Решение е само едно - сближаване, изпълнение на споразуменията, които се подписват и разкриване на истината", категоричен е Нешков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК