"Абдала" – кубинската ваксина-герой с над 92 % ефективност

Ваксината изглежда не отстъпва по нищо на тези на BioNTech и Moderna

26.06.2021 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова

Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами? Куба произведе своя ваксина срещу Ковид-19, която изглежда не отстъпва по нищо на тези на BioNTech и Moderna. Какво може наистина кубинската "Абдала“?

"Абдала” показа ефективност от 92,28%. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът.

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу Ковид-19, разработена в Латинска Америка. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба. “Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19, пише DW.

"Хората бързат да се ваксинират"

От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората,  а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70% от 11-милионното население на страната да е имунизирано.

Жертвите на Ковид-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. 

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК