Защо ваксините не могат да спрат разпространението на Делта мутацията?

Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна

11.06.2021 | 16:20 Редактор: Жаклина Иванова
Защо ваксините не могат да спрат разпространението на Делта мутацията?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна.

Делта мутацията: какво се знае за нея

Причината за това развитие очевидно е т.нар. Делта-вариант на коронавируса, който за пръв път беше открит в Индия. Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма, пише DW.

Втората причина е, че ваксините срещу Ковид-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%.

След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от Ковид-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 месеца
Стига сте писали глупости!!! Не ви ли омръзна??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 месеца
Да- изкарах вируса няколко пъти преди да се ваксинирам. Първивт път беше страшно тежка форма - тогава не се знаеше нищо за епидемията. В последствие симптомите бяха по-леки и краткотрайни. Сложих си и двете дози ваксина. Усетих дискомфорт 20-тина дни след 2-та доза. Симптомите не бяха от леките , в продължение на няколко дни имах сериозни дихателни проблеми. Всичко отшумя само с прием на аспирин - без температура и други тежки оплаквания. От това правя заключение че ваксините помагат доста . Сигнализирай за неуместен коментар