Ваксината на Pfizer е 70-75% ефективна срещу индийския щам на Ковид-19

Урсула фон дер Лайен заяви, че европейската ваксинационна кампания ще достигне темповете тази на САЩ

21.05.2021 | 11:10 Редактор: Жаклина Иванова
Ваксината на Pfizer е 70-75% ефективна срещу индийския щам на Ковид-19

Ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса е между 70 и 75 % ефективна срещу индийския щам.

За това съобщи Ройтерс, като се позова на информация от изпълнителния директор на BioNTech Угур Шахин, който е направил съобщението в телевизионен разговор днес с турския здравен министър Фехретин Коджа.

По-рано днес Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech за доставка на ваксини срещу Ковид-19 с перспектива до 2023. Унгария заяви, че няма да се присъедини без да посочи мотиви. 

Договорът предвижда да бъдат запазени допълнително 1.8 милиарда дози ваксини от името на всички страни членки за периода от края на тази година до 2023. Поръчани са 900 млн. дози от сегашната ваксина и от такава, адаптирана към вариантите на коронавируса. Още толкова дози може да бъдат купени допълнително. Според документа, производството на препаратите трябва да е базирано в Евросъюза и основните им съставки да са с произход от общността, предаде БНР.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че европейската ваксинационна кампания набира скорост и ще достигне темповете на тази на Съединените щати. До края на юли достъп до ваксина трябва да имат 70 % от всички пълнолетни граждани в Европейския съюз. 40 на сто от пълнолетните жители са получили поне една доза ваксина, а 17 на сто са напълно имунизирани.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че заразените с коронавирус в Европейския съюз спадат с 39 на сто от средата на април.

"Повече от 20 млн. ваксинации се извършват всяка седмица в Европейския съюз, докато през януари те бяха едва няколкостотин хиляди седмично. Сега можем да погледнем напред с повече увереност и да очакваме лятото с умерен оптимизъм“, добави още тя.

Междувременно Европейският парламент препоръча на Европейската комисия да подкрепи предложението за временна отмяна на патентната защита на ваксините срещу коронавирус, зад което вече застана и Вашингтон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Как ги изчисляват тези проценти да се чуди човек Сигнализирай за неуместен коментар