Защо има хора без имунитет срещу Ковид-19 и след пълна ваксинация?

При някои хора, чиято имунна система е потискана медикаментозно, ваксините не действат толкова добре, смятат експерти

18.06.2021 | 16:39 Редактор: Жаклина Иванова
Защо има хора без имунитет срещу Ковид-19 и след пълна ваксинация?

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Ковид-19. Това предполагат екстертите от германската Постоянна комисия по ваксините. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

В Германия ваксини срещу Ковид-19 се поставят вече от над половина година. Дотук над 27 % от населението са напълно имунизирани срещу вируса, но далеч не всички ваксинирани са развили антитела. 

"Все повече изследвания се занимават с въпроса за имунния отговор на организма след ваксиниране", каза председателят на Постоянната комисия за ваксините (STIKO) Томас Мертенс пред обществено-правната телевизия АРД. 

При някои хора, чиято имунна система е потискана медикаментозно, например заради различни терапии, очевидно ваксините не действат толкова добре, предполагат експертите от комисията. Но защо?

От години е известно, че някои хора имат по-слаб имунен отговор от други. И това изобщо не зависи от ваксините срещу Ковид-19, ами важи и за всички останали ваксинации. Тази имунна слабост на организма се нарича имунодефицит.

Това са най-уязвимите групи

След ваксинация имунните клетки в организма трябва да започнат да се размножават чрез делене, за да се образуват антитела, обяснява имунологът Карстен Вацл. Същият механизъм се наблюдава и при раковите клетки. Затова хората с онкологични заболявания получават медикаменти, които забавят деленето на клетките. Но те забавят и деленето на имунните клетки, които след ваксинация трябва да образуват антитела. 

"Затова особено при пациентите, които са подложени на химиотерапия, почти не се наблюдава образуването на антитела", обясни д-р Вацл.

Същото се случва и след трансплантация на органи. За да не отблъсне организма дарения орган, при тези пациенти чрез медикаменти се потиска имунната система.

Подобен проблем може да възникне и при хората с автоимунни заболявания - като множествена склероза или ревматизъм. При тях самата имунна система е проблемът, тъй като тя се бори срещу собствения организъм. Затова и такива пациенти получават медикаменти, които могат да намалят ефекта от ваксинирането, пише DW.

Възрастта също играе роля

Изследване в един старчески дом в Дортмунд е показало, че при някои от обитателите му нивото на антитела е било много ниско. 

"Способността на организма да изгражда имунен отговор намалява с напредването на възрастта", каза Томас Мертенс от Постоянната комисия за ваксините. 

Това обяснява защо при по-възрастните хора понякога липсва стабилен имунен отговор, уточнява той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК