Меркел и Макрон: Русия е голямото предизвикателство за ЕС, Турция да внимава

Двамата се срещнаха на работна среща в Берлин

19.06.2021 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Русия и Турция са във фокуса на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Разговорите на четири очи може да се окажат последните между двамата лидери, тъй като Меркел ще се оттегли от канцлерския пост след парламентарните избори в Германия тази есен.

На работна среща в Берлин двамата обсъдиха горещите европейски въпроси преди срещата на върха на Европейския съюз следващата седмица. Акцент в разговорите бяха отношенията с Русия, които двамата лидери определиха като предизвикателство за Съюза. 

"Русия е голямо предизвикателство за нас, но Русия е и континентална съседка на Европейския съюз. Трябва да гарантираме, че всички хибридни атаки ще бъдат спрени", заяви Меркел. 

Тя подчерта, че е в интерес на Блока диалогът с Москва да бъде поддържан, въпреки сериозните различия по отношение на сигурността и конфликтите в Украйна и Сирия. В тази връзка Меркел благодари на американския президент Джо Байдън за срещата му с руския държавен глава Владимир Путин. 

"Всички можем да сме щастливи, че президентът на Съединените американски щати отново създаде климат на сътрудничество, в който, разбира се, всеки трябва да играе своята роля", изтъкна германския канцлер. 

Осезаемото напрежение по въпросите за Либия и Сирия между Брюксел и Анкара също влязоха в дневния ред. Френският президент не пропусна възможността да обърне внимание и на провокативните действия на Турция в Средиземно море. 

"В отношенията с Турция трябва да се вземат предвид позициите на страните от Европейския съюз - Гърция и Кипър, както и стратегическата позиция на съюза в Източното Средиземноморие, Близкия изток, Либия и Кавказ", посочи Макрон. 

Двамата обсъдиха и пандемията, като призоваха страните членки от Европейския съюз да координират по-добре политиките си по отварянето на границите за летния туристически сезон.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК