Правителството на САЩ обеща да дари 500 милиона дози ваксини

Те ще отидат в 92 държави с ниски средни доходи

10.06.2021 | 17:07 Редактор: Юлия Христова
Правителството на САЩ обеща да дари 500 милиона дози ваксини

Американското правителство обеща да дари 500 милиона дози от ваксината BioNTech/Pfizer на COVAX, като почти половината ще бъдат доставени тази година, потвърдиха днес компаниите, съобщава "Политико".

200 милиона дози ще бъдат дарени тази година, а останалите 300 милиона през първата половина на 2022 г. Те ще отидат в 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, тъй като както и всички страни членки на Африканския съюз.

"Правителството на САЩ и компаниите ще работят с COVAX, за да гарантират, че тези ваксини се доставят до посочените страни по света по начин, който е най-ефективен и справедлив", заявиха Pfizer и BioNTech в изявление.

САЩ ще купуват дозите на нестопанска цена и ще започнат да ги доставят през август, като всички 500 милиона се очаква да бъдат доставени до края на юни 2022 г. Правителството също има възможност да закупи допълнителни дози през следващата година, според изявлението.

Дарението значително засенчва обещанието на ЕС за поне 100 милиона дози, както и очакваното обещание на Обединеното кралство за същото. Това се случва преди началото на срещата на върха на Г7, на фона на призиви от здравни експерти за значително и незабавно споделяне на дози, за да се помогне на тези страни, които все още се борят с коронавируса, пише "Монитор".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК