Новата заповед за маските може да дискриминира неваксинираните

"Стъпката е внимателна и премислена", заяви зам.-министърът на здравеопазването

10.06.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Маските падат на голяма част от обществените места. Облекчаването на противоепидемичните мерки идва заради спада на заболеваемостта от Ковид-19. България се намира на 23-то място в Европейския съюз по заболеваемост.

Тенденцията за ограничаването на разпространението на коронавируса върви в положителна посока, категорични са здравните власти. Затова се предприемат мерки по разхлабването на ограниченията. 

"Стъпката е внимателна, премислена и първата с цел да бъдем много внимателни по отношение на рисковете, които това действие може да донесе, те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизацията", заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

От облекчените мерки ще могат да се възползват само имунизираните срещу Ковид-19. Затова, ако служителите в малките магазини и малките кафета имат ваксина, ще могат да бъдат без маска. Без маска ще могат да бъдат и всички ваксинирани, които посещават фризьорските салони или фитнес залите.

"Ще бъде свързано с хората, които работят, с търговската площ, която има магазинът. Посетителите ще бъдат с маски", обясни още Златанов. 

Здравните експерти обаче видяха дискриминация при така заложените облекчения. 

"Маските създават дискомфорт в общуването и би могло да приемем, че ще бъдат някаква предпоставка за дискриминация. Трябва да видим конкретно разписаната заповед", заяви адвокат Мария Петрова.

На този етап все още не е ясно дали преболедувалите Ковид-19 с доказан бърз тест ще могат да получат сертификат. Потърпевши са 100 хиляди български граждани, които са се свързали с омбудсмана.

Маските ще останат задължителни в големите търговски обекти, административни сгради и градския транспорт.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК