Шпионските атаки на Русия в Германия били като "от времето на Студената война"

Страната е най-атакуваната от членките на ЕС

08.06.2021 | 22:45 Редактор: Здравко Черкезов
Шпионските атаки на Русия в Германия били като

Кремъл е засилил тайната си намеса на германска територия до нива, наблюдавани за последно по време на Студената война, твърди ръководителят на вътрешната шпионска агенция в Берлин.

Германия е територия, на която оперират руски разузнавателни, разпространяващи дезинформационни и лобистки кампании, докато Русия се опитма да върви по тънкото геополитическо въже между Вашингтон и Москва.

Русия е обвинена, че е поръчала убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлински парк, организирала поредица от кибератаки срещу Бундестага и е покрила Германия с повече фалшиви новини, отколкото са насочени към всички останали държави от ЕС, взети заедно.

Зад кулисите съюзници на президента Путин също се стремят да мобилизират политическа подкрепа за много спорния газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, първият ръкав на който беше завършен миналата седмица. Германия провежда общи избори през септември, на който участва кандидат на Зелената партия, който отявлен противник на тръбопровода, и който според съобщенията е обект на кампания за дезинформация.

61-годишният Томас Халденванг, президент на Федералната служба за защита на конституцията (BfV), заяви, че Москва е разположила "голям брой агенти" в опитите си да "изгради контакти около политическите решения".

"Към момента руската намеса е достигнала ниво, което по-рано виждахме само по времето на Студената война", казва Халденванг пред вестник Welt am Sonntag.

Изказванията му бяха повторени от Бруно Кал, 58-годишен, президент на германската служба за външно разузнаване, BND. Кал заяви, че Русия и Китай използват всички средства, с които разполагат, за да "осигурят надмощие и да посяват раздори между народите на Запада".

"Някои от тези участници са добавили нови методи към своя набор от инструменти", обяснява той. "Човек може да види господството на други сили, които искат да ни приведат към тяхната воля. Можете да забележите промяна в тактиката им: те стават по-груби и безмилостни и преследват интересите си по-грубо от преди."

Халденванг определи домашния десен екстремизъм като "най-сериозната заплаха за нашата сигурност и нашата демокрация" и заяви, че опитите за наблюдение и противодействие на крайните десни са възпрепятствани от враждебността на германската общественост.

Четете повече по темата в Dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК