Чехия вдига ограниченията, отваря ресторантите и басейните

От следващата седмица и Нидерландия разхлабва мерките

29.05.2021 | 14:26 Редактор: Искра Ангелова

Още европейски страни разхлабват Ковид ограниченията. В Нидерландия и Чехия закритите части на ресторантите отново ще бъдат отворени за посетители.

Заради съдебно решение - Чехия предприема по-бързо от очакваното разхлабване на Ковид мерките. Здравният министър обяви, че от понеделник закритите помещения на баровете, ресторантите и клубовете ще бъдат отворени за клиенти. От началото на следващата седмица отварят и басейните, сауните и казината.

"Не съм много доволен, че трябва да направим такова радикално разхлабване наведнъж. Ако не беше съдебното решение, бих предложил да се придържаме към датата 14 юни, когато по план беше предвидено премхване на мерки", каза здравният министър на Чехия Адам Войтех.

От вторник страната се отваря и за туристи. Засега само за ваксинираните граждани на определени държави, сред които Германия и Израел. 

От следващата седмица и Нидерландия вдига част от ограниченията. Баровете и ресторантите ще приемат посетители в закритите помещения, а музеите отново отварят врати.

"Това е премерен риск. През последния месец в Нидерландия броят на заразените с Ковид-19 падна значително. Ваксинационната кампания също върви с добри темпове, което позволи на властите да предприемат поетапно премахване на ограниченията", коментира холандският премиер Рюте.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК