Испания потвърди случаи на тромбози и починали след ваксиниране с AstraZeneca

Средната им възраст е 43 години

29.05.2021 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова
Испания потвърди случаи на тромбози и починали след ваксиниране с AstraZeneca

Министерството на здравеопазването на Испания потвърди, че са регистрирани 20 случая на тромбози и 4 на починали пациенти след ваксиниране с AstraZeneca. Средната им възраст е 43 години.

Досега в Испания са поставени почти пет милиона дози от ваксината на AstraZeneca, така, че случаите на тромбози (0,0004% ) и на починали пациенти (0,00008 %) са твърде малък процент от общия брой. Въпреки това по подобие на Германия и Франция, министър Каролина Дариас настоява на хората под 60-годишна възраст, на които вече е поставена първа доза от препарата да се довърши ваксинацията с втора на Pfizer.

Ако откажат и поискат и втората доза да е от AstraZeneca, попълват информирано съгласие. Това решение е  различно от досегашното, при което със съгласието се искаше Pfizer и се следваше препоръката на Европейската агенция по лекарствата да се използва една и съща ваксина. Според Дариас обаче, европейският регулатор не е имал достатъчно научни доказателства за противното, информира БНР.

Решението на испанското здравно министерство се базира на изследване на Института "Карлос III". Ако останат неупотребени дози на оксфордската ваксина, властите увериха, че те няма да бъдат изхвърлени, а ще бъдат дарени на други страни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 3
повече са !
преди 2 години
инфорамцията се манипулира - починалите са повече ! недейте да се ваксинирате ... Сигнализирай за неуместен коментар