Имунизираните с AstraZeneca испанци могат да си поставят втора доза от Pfizer

Здравните власти препоръчват двете дози да са от една и съща ваксина

21.05.2021 | 08:15 Редактор: Жаклина Иванова
Имунизираните с AstraZeneca испанци могат да си поставят втора доза от Pfizer

В Испания лица под 60 години, имунизирани с първа доза AstraZeneca, ще могат да изберат дали да си сложат втора доза от същия препарат или от Pfizer. За това постигнаха съгласие министерството на здравеопазването в Мадрид и автономните региони.

Ще се изисква подписването на информирано съгласие, обяви здравният министър Каролина Дариас.

Разрешението е на базата на проучване на Института Карлос III, което е показало, че смесването на различни ваксини увеличава имунната реакция с леки странични ефекти. В него се изследвани 676 пациенти между 18 и 59 години в пет големи болници в Мадрид, Барселона и Билбао. 

Ръководителят на лабораторията в Националния център по микробиология Мария Тереза Олмедо обясни, че втората доза Pfizer увеличава "повече от седем пъти" броя на антителата след първата доза на AstraZeneca. Въпреки това здравните власти препоръчват двете дози да са от една и съща ваксина, а ако пациентът не е съгласен, да попълни информирано съгласие, че сам е направил избора си, предаде БНР.

В Испания 16,2 % от населението вече има пълна ваксинация, а 34% от хората са с една доза. Кумулативната честота падна до 145 случая на 100 000 жители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК