Испанско проучване: Смесването на дози на Pfizer и AstraZeneca е безопасно

Сред участниците в изследването са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта

18.05.2021 | 15:14 Редактор: Жаклина Иванова
Испанско проучване: Смесването на дози на Pfizer и AstraZeneca е безопасно

Испанско проучване за смесване на ваксини срещу Ковид-19 установи, че даването на една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора, които вече са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca, е изключително безопасно и ефективно. Това заявиха във вторник испански изследователи, съобщава Ройтерс.

Така нареченото проучване Combivacs, ръководено от испанския държавен институт по здравеопазване "Карлос III", установи, че имунният отговор при хора, получили като втора инжекция ваксина на Pfizer, е между 30 и 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, на която е била поставена само ваксината на AstraZeneca.

IgG антителата са се умножили до 150 пъти повече за 14 дни сред хората, които са получили втора доза на Pfizer, отколкото при тези, които са имали само една доза AstraZeneca, а антителата от неутрализиращ тип са се увеличили 7 пъти повече, съобщават Министерството на науката и Министерството на здравеопазването на Испания при представяне на първите резултати от изследването, което стартира преди месец.

Сред 600-те участници в изследването на възраст под 60 години са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта, съобщават авторите на проучването, цитирани от БНР.

Най-честият посочен симптом е болка в областта на убождането (88% от участниците) и главоболие (приблизително при 50%). В 68% се съобщават за "леки случаи", в 30% "симптоми с умерена интензивност", а в 1,7% от случаите, или сред общо 16 души, има симптоми "със значителна интензивност", особено общо неразположение и главоболие, но в никакъв случай "няма сериозни нежелани събития".

През последните седмици научната общност критикува, че извадката от 600 души е била малка, за да се направят от нея изводи, но институтът "Карлос III" твърди, че по този начин изследването е било контролирано и е било достатъчно.

Институтът "Карлос III" е разделил участниците в две групи: 442 души, на които е дадена като втора доза ваксината на Pfizer, и 221 души, които са останали само с една доза AstraZeneca. Доброволците са били на възраст от 18 до 60 години. 

Самото изследване е било проведено в пет испански болници.

"Днешните резултати подкрепят ваксинирането на контролната група от 221 души с Pfizer като втора доза, както и всеки, получил като първа доза ваксината на AstraZeneca“, обясни координаторът на изследването Йесус Фриас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Христова
преди 2 седмици
Според мен всяка ваксина е хубава,когато е използвана,независимо от страничните реакции,тъй като те се случват много рядко.За мен информацията от изследването на комбинирани ваксини само на група от 600 души е недостатъчна.Освен това не е посочено защитата от направени 2 дози на астра зенека ,спрямо ваксинираните с 2 дози от тн комбинирана ваксина. Сигнализирай за неуместен коментар