Ryanair: Отклоняването на самолета ни от Беларус е отвличане

ЕС и САЩ определиха инцидента като нагла намеса в гражданската авиация

28.05.2021 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова
Ryanair: Отклоняването на самолета ни от Беларус е отвличане

Ryanair опровергава версията на Беларус за отклоняването на един от самолетите ѝ в неделя, като гневно осъжда принудителното кацане в частно писмо и призовава правителството да установи самоличността на тримата пътници, които компанията подозира, че са агенти на службите за сигурност, предава Wall Street Journal.

Писмото, за което не беше съобщено до момента, е било изпратено по-рано тази седмица от главния изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри до директора на авиационната служба на Беларус. В писмото, видяно от WSJ, О’Лиъри определя инцидента като "предумишлено и незаконно отвличане" и "незаконно и укорително действие".

В неделя Беларус отклони полет на Ryanair, прелитащ над страната, който пътуваше от Атина за Вилнюс, Литва. Беларус твърди, че отклонила самолета заради подозрение за бомба на борда. След кацането му властите в Минск арестуваха виден дисидент, живеещ в изгнание, който пътувал в самолета заедно с приятелката си.

ЕС и САЩ определиха инцидента като нагла намеса в гражданската авиация. ЕС призова авиокомпаниите си да не прелитат над Беларус. Властите в Минск съобщиха, че са действали отговорно и в съответствие с международните правила за справяне с бомбена заплаха.

В четвъртък външните министри на страните от Г-7 и външните министри на страните членки на ЕС определиха отклоняването на самолета като "сериозна атака срещу правилата за управление на гражданската авиация" и призоваха Международната организация за гражданска авиация към ООН да разследва инцидента.

По-късно организацията съобщи, че ще го направи. Президентът на Съвета й Салваторе Скиачитано заяви, че събитието създава "явни и сериозни заплахи за правната рамка", управляваща пътническата авиация.

В писмото си О’Лиъри отбелязва, че Беларус има неверни и неточни твърдения във версията си за случилото се и нарича служителите на летището в Минск "обструкционисти".

Той призовава правителството да освободи арестувания дисидент Роман Потасевич и партньорката му и да установи самоличността на другите трима пътници, които напуснаха самолета в Минск. О’Лиъри пише, че според Ryanair те са агенти на държавна сигурност, "изпълняващи заповеди на вашето правителство за организиране на незаконното отвличане на нашия самолет".

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Да бе!
преди 2 години
Отвличането на самолети от Беларус ще престане с изчезването на Примитивна Рус от картата на света, от там идва всяко зло. Сигнализирай за неуместен коментар