НАТО: Призоваваме Беларус да спазва основните човешки права и свободи

Подкрепяме призивите за спешно независимо разследване, се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет

26.05.2021 | 20:51 Редактор: Жаклина Иванова
НАТО: Призоваваме Беларус да спазва основните човешки права и свободи

Посланиците на държавите от НАТО решително осъждат принудителното отклоняване към Минск на полета на "Райънеър" между Атина и Вилнюс на 23 май, и призовават за незабавно и безусловно освобождаване на задържаните пътници Роман Протасевич и София Сапега. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет.

"Това неприемливо действие е тежко нарушение на правилата за гражданското въздухоплаване, което създава заплаха за живота на пътниците и екипажа на самолета. Подкрепяме призивите за спешно независимо разследване, включително от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO). Подкрепяме мерките, предприети от държавите от НАТО заедно и едностранно", се допълва в изявлението, предаде БТА.

"Задържането на Протасевич е в разрез с принципите на дисидентството и свободата на медиите. Държавите от НАТО призовават Беларус да спазва основните човешки права и свободи, както и да следва международния ред", се допълва в текста. 

Посланиците изразяват съпричастност с Латвия заради определеното като неоправдано прогонване на латвийски дипломати от Минск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК