ЕС затвори въздушното си пространство за Беларус, Протасевич се призна за виновен

Големи авиокомпании прекратиха полетите си над страната до второ нареждане

25.05.2021 | 14:07 Редактор: Жаклина Иванова

Всички лидери на Европейския съюз са осъдили действията на Беларус за принудителното приземяването на пътническия самолет в Минск. Това заяви днес президентът Румен Радев, който участва в двудневната среща на върха в Брюксел.

А Европейският съюз затвори въздушното си пространство за самолети от Беларус. Големи авиокомпании прекратиха полетите си над страната до второ нареждане. Сред тях са френската Air France и финландската Finnair. За това настояха на срещата на върха снощи европейските лидери. Те поискаха нови санкции срещу Минск заради принудителното приземяване на самолет и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич.

В кратко видео от ареста 26-годишният журналист Роман Протасевич се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици. Веднага се появиха коментари, че е бит.

"Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск", заяви журналистът Роман Протасевич.

Той опроверга и информацията, че не се чувства добре, и че е в опасност, след като бе свален от самолета, пътуващ от Атина за Вилнюс в неделя. 

"Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето. Отношението на служителите към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск", добави той.

Соченият за личен враг на президента Лукашенко и главен редактор на опозоционната медия "Некста" живее в изгнание в Литва. През миналата година му беше повдигнато обвинение, за което може да бъде осъден на 15 г затвор. Баща му Дмитри Протасевич обаче вярва, че синът му е бил принуден да се признае за виновен.

"Мисля, че са го принудили. Това не са негови думи, не е неговата интонация на говорене. Той се държи много сдържано и виждате, че е нервен. Много е вероятно носът му да е счупен, защото формата му е променена и има много пудра отпред. Мисля, че вероятно е бил накаран да го направи. Синът ми не може да признае, че е създал масови безредици, тъй като той просто не е правил такова нещо", подчерта бащата на Роман Протасевич Дмитри Протасевич. 

С рязка позиция за случилото се излезе и американският президент Джо Байдън. 

"Този възмутителен инцидент и видеото с Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки срещу политическото несъгласие и свободата на словото", отбеляза Байдън.

А на срещата си снощи евролидерите призоваха европейските компании да не летят над страната и настояха задържаният журналист и приятелката му да бъдат незабавно освободени. 

"Твърд отговор е необходим и докато чакаме резултатите от разследването, целим мерки срещу режим, който не спазва принципите на международното право и на правовата държава и демокрацията", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На този фон - Европейската агенция за контрол на авиотрафика съобщи, че около 2500 самолета, използващи въздушното пространство на ЕС, са летели до и над Беларус през седмицата до 19 май. На британските самолети пък бе наредено да стоят далеч от въздушното пространство на тази страна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
Лили Барута
преди 2 години
Простакевич се призна за виновен - това е,свърши сагата и с този "борец" за либерал демокрация Сигнализирай за неуместен коментар