След отклоняването на самолета: Беларус обяви, че е действала законно

Руската дипломация нарече днес западните обвинения към Беларус "шокиращи"

24.05.2021 | 16:28 Редактор: Жаклина Иванова
След отклоняването на самолета: Беларус обяви, че е действала законно

Беларус обяви днес, че е действала законно като е прехванала граждански полет след заплаха за бомба, отхвърляйки обвиненията на европейците, че Минск е отклонил самолета, за да арестува опозиционер на борда, предаде Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила", отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки "неоснователните обвинения" на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

"Този инцидент трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността", отбелязва министерството, имайки предвид бомбената заплаха, довела вчера до кацането в Минск на самолет на Ryanair, пътуващ от Гърция за Литва, и двете - членки на ЕС.

Руската дипломация нарече днес западните обвинения към Беларус "шокиращи". 

"Шокиращо е, че Западът смята, че инцидентът във въздушното пространство на Беларус е "шокиращ", написа иронично във Facebook говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова.

Тя отбеляза, че в миналото западните държави са участвали в отвличания, принудително кацане на самолети и незаконни арести.

Кремъл заяви днес, че международните органи на гражданската авиация трябва да се произнесат по инцидента, довел до приземяването на граждански полет в Беларус и ареста на опозиционер на борда, припомни БТА.

"Съществуват определени международни правила и международните органи по гражданско въздухоплаване трябва да дадат оценка", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков призова още за "трезва оценка" на инцидента, отбелязвайки, че вече има призиви за санкции след процедура, която според него, е протекла съобразно международните норми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК