МВнР: Неприемливо е принудителното кацане на самолет в Минск, пуснете Протасевич

На борда на самолета е имало и един български гражданин

24.05.2021 | 08:06 Редактор: Десислава Атанасова
МВнР: Неприемливо е принудителното кацане на самолет в Минск, пуснете Протасевич

България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, съобщиха от Министерството на външните работи.

Беларус принуди пътнически самолет с издирван опозиционен активист да се отклони и кацне в столицата ѝ, предизвиквайки неистов протест от световни лидери, които го определиха като "акт на държавен тероризъм".

Инцидентът стана преди срещата на върха на ЕС днес, на която се очаква да бъдат засилени санкциите срещу Беларус, наложени заради репресиите от режима на президента Александър Лукашенко срещу опозиционните протестиращи.

Журналистът Роман Протасевич беше задържан в неделя, след като полетът на Ryanair FR4978 беше отклонен от маршрута си от Атина до Вилнюс и принуден от белоруски изтребители да кацне в Минск. На борда на самолета има и един български гражданин. 

Самолетът вече се приземи във Вилнюс, но без беларуския журналист Роман Протасевич.

Принудителното кацане на самолета в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. МВнР призовава незабавно да бъде разрешено на Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс, съобщават от пресцентъра на ведомството.  

В Беларус той е принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус за канала Nexta Live в Instagram.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
само господарите
преди 2 години
Само Америка има право да прави подобни неща. Тя дори стреля с ракети по чужди граждани на чужди летища! Сигнализирай за неуместен коментар