Шокиращо отвличане: ЕС и САЩ осъдиха приземяването на самолет заради ареста на журналист

Заповедта е била дадена лично от президента на Беларус Александър Лукашенко

24.05.2021 | 14:00 Редактор: Юлия Христова

Остра реакция след принудителното отклоняване и приземяване на самолет в Беларус, за да бъде арестуван опозиционен активист. Заповедта е била дадена лично от президента Александър Лукашенко.

Брюксел определи случилото се като отвличане, а Държавният департамент на Съединените щати като шокиращо. Българското външно министерство обяви, че този акт е абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

Самолет на авиокомпания Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, беше отклонен за няколко часа в неделя към Минск след съобщение за бомбена заплаха. В този момент машината е била по-близо до Вилнюс отколкото до Минск. 

"Въздушната отбрана беше вдигната по тревога. Самолетът е ескортиран от изтребител МиГ-29, за да се гарантира сигурността при кацането", каза висшият белоруски военен служител Андрей Гурцевич. 

На борда е имало 171 души. Екипи претърсват самолета, но не откриват експлозиви. На борда е бил опозиционерът Роман Протасевич – беларуски журналист. При кацането той е задържан. 

"Той беше много изплашен. Видях го. Гледах директно в очите му и той беше много тъжен", посочи пътник от самолета. 

В изявление на авиокомпанията се казва, че се извиняват на всички засегнати и уточняват, че случилото се е било извън контрола на Ryanair. След няколко часа самолетът се отправил към Вилнюс. Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская призова за незабавно освобождаване на Протасевич.

"Лукашенко предизвика международен скандал, използвайки военната авиация срещу цивилни в Беларус и европейски държави за да задържи един единствен човек. Никой не е в безопасност. Всеки може да бъде на мястото на Роман Протасевич", коментира Светлана Тихановская. 

Светът реагира остро на случилото се, обвинявайки Беларус в държавен тероризъм. 

"Ние искаме голямо разследване от международната гражданска авиация, за да се провери как граждански тероризъм може да се извърши посред бял ден", подчерта президентът на Литва Гитанас Науседа. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че това е сериозен и опасен инцидент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК