Отвлеченият по нареждане на Лукашенко: Кой е Роман Протасевич?

Той знае отлично, че неочакваното му посещение в Беларус ще завърши с арест

26.05.2021 | 16:59 Редактор: Искра Ангелова
Отвлеченият по нареждане на Лукашенко: Кой е Роман Протасевич?

Властите в Беларус принудиха пътнически самолет на авиокомпания Ryanair да кацне на летището в Минск, твърдейки, че на борда на самолета има бомба. След кацането на самолета, властите отвеждат един от пътниците - младият мъж преди това успява да предаде своя лаптоп на приятелката си и да каже на хората наоколо, че навярно го грози смъртна присъда.

Отведеният е Роман Протасевич, 26-годишен блогър и журналист от Беларус. Той знае отлично, че неочакваното му посещение в Беларус ще завърши с арест, тъй като неговото име фигурира в списъка на издирваните "терористи", издаден от Държавния комитет за сигурност, по-известен като КГБ.

"Потенциална заплаха за сигурността"

Протасевич е летял от Атина за столицата на Литва, Вилнюс, където живее и работи. Поради опасност да бъде арестуван, през 2019 година журналистът напуска родината си и заминава за Полша, откъдето работи като главен администратор на Nexta and Nexta Live в популярната платформа Telegram.

Двата канала са и основен източник на информация за протестите в Беларус след президентските избори през миналия август и последвалото изключване на интернет в страната. През ноември 2020 Протасевич и основателят на Nexta Сцяпан Пуцила бяха добавени в списъка на правителството, съдържащ имената на повече от 700 души, издирвани "за терористична дейност".

Тъй като повечето опозиционни лидери напуснаха Беларус, Nexta изигра ключова роля за разпространяването на информации за протестите, включително за времето и мястото на митингите. Пак там редовно се появяваха и информации за полицейското насилие и жестокостта на режима при потушаването на протестите. Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., обвини социалните медии и независимите журналисти, че са отговорни за организирането и координирането на масовите митинги на опозицията.

Запитан дали не се страхува, че агентите на Лукашенко могат да стигнат до него и в Полша, Протасевич заяви преди време, че е в процес на получаване на статут на бежанец и не се опасява от екстрадиране. Полското правителство беше отказало да изпълни искането на Беларус за екстрадицията на Протасевич, след което властите в Беларус насочиха гнева си към представители на полското малцинство в страната.

Месеци преди миналогодишните избори в Беларус режимът на Лукашенко обяви война на независимите журналисти и блогъри в страната. Десетки независими интернет портали бяха блокирани, стотици журналисти – арестувани, имаше и спрени печатни издания.

В Беларус Протасевич явно ще отговаря по най-малко три обвинения. Едното от тях е за "заговор с цел организиране на масови безредици". За него се налагат до 15 години затвор.

Странно видео с признания

Междувременно се появи видео, което публикува в Telegram един близък до беларуското правителство новинарски канал. В него Роман Протасевич потвърждава, че се намира в "Следствен арест №1" в Минск. На записа блогърът казва: "Ще продължа да сътруднича на следствените органи. Признавам, че участвах в организирането на масовите протести в Минск". Протасевич допълва, че се отнасяли с него добре, и че е готов да направи и други признания, информира "Дойче Веле".

Опозицията в Беларус не се съмнява, че записът е направен под заплаха. На видеото ясно се вижда, че лицето му е гримирано. Личат си и следи от побой. Живеещата в изгнание лидерка на опозицията Светлана Тихановская каза пред Sky News, че се моли "не само за неговата свобода, но и за живота му".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК