В сериозна опасност е животът на журналиста Роман Протасевич

Личен враг е на Лукашенко, а към тях са извършвани най-различни престъпления

24.05.2021 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
В сериозна опасност е животът на журналиста Роман Протасевич

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност. Това заяви прессекретарят на опозиционния лидер Светлана Тихановска. Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат да се променят.

"Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е личен враг на Лукашенко, а към тях са извършвани най-различни престъпления, в т.ч. и отвличания. Хора са били и похищавани и убивани, така че е съвсем очевидно, че неговият живот е сериозно застрашен", заяви Ана Красулина.

Журналистът бе задържан след принудително отклоняване на пътнически самолет, извършващ полет от Атина за Вилнюс, което предизвика острите реакции на Запада.

В момента Протасевич е обвинен в извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност, организиране на масови безредици и на групови действия, нарушаващи грубо обществения ред, пише dnes.bg.

Най-строгото наказание се полага по първото обвинение – до 15 години затвор. Проблемът обаче е, че задържаните в Беларус получават нови обвинения вече в ареста. Те са фабрикувани и могат да бъдат най-различни, включително такива, наказвани със смърт чрез разстрел.

Има и други методи – ликвидирани на противниците. Преди няколко дни в трудова колония при неизяснени обстоятелства почина беларуският дисидент Витолд Ашурок. Има сериозни причини да се предполага, че е бил убит.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК