Подкрепа за Роман Протасевич: Появи се видео от ареста на приятелката му

София Сапега също пътуваше със самолета, който беше принудително приземен в Минск

26.05.2021 | 14:14 Редактор: Юлия Христова

Близки на задържания беларуски журналист Роман Протасевич призоваха международната общност да упражни натиск върху Минск, за да бъде освободен. Появи се и видео на приятелката на Протасевич от ареста. Семейството ѝ е убедено, че тя говори по принуда.

След видеото, в което Роман Протасевич признава, че е изиграл роля в организирането на антиправителствени протести в Минск миналата година, се появи видео и на неговата приятелка от ареста. 23-годишната рускиня София Сапега също пътуваше със самолета, който беше принудително приземен в Минск.

"Аз съм редактор в канала в Telegram Черната книга, който публикува лична информация за служителите на вътрешните работи в Беларус", каза приятелката на Роман Протасевич София Сапега.  

Майка ѝ е категорична – София е невинна, но се е оказала на грешното място в неподходящото време. Семействата и на двамата задържани смятат, че най-вероятно говорят по принуда. Адвокатът на София съобщи, че мярката й за задържане под стража е удължена на най-малко два месеца. 

Бивши колеги на журналиста и негови близки заявиха, че се страхуват за живота си. 

"Те просто ще го убият, ще го убият. Призовавам цялата международна общност да го спаси", подчерта майката на Протасевич Наталия. 

А приятели на Роман са изплашени и се опасяват, че той е по-застрашен от другите политически затворници в Беларус. Отклоняването на самолета на Ryanair и задържането на Роман Протасевич беше определено от Запада като държавен тероризъм и призоваха журналистът да бъде освободен. На много места по света имаше демонстрации в негова подкрепа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК