Авиационна криза с политически последици - за първи път ЕС е обединен в реакцията си

Това е въздушно пиратство, заяви служебният външен министър

25.05.2021 | 22:20 Редактор: Десислава Атанасова

Българското външно министерство привика посланика на Беларус. Страната ни поиска обяснение за свалянето на самолета в Минск. А на срещата на върха в Брюксел, президентът Румен Радев заяви, че прихващането на самолета противоречи на международното право. Как една авиационна криза прерасна в политическа?

За 30 години опит авиационният експерт Ангел Борисов не е виждал ситуация, като тази в небето над Беларус. Тогава два изтребителя прихванаха пътническия самолет на Райън еър, със 171 души на борда, с официалното обяснение, че има сигнал за бомба. 
 

"Това е разработка на службите на Беларус и то за какво - за един журналист.  Да се отклони самолет по редовния си курс, и то придружаван от изтребители. Това не се е случвало изобщо", категоричен е Ангел Борисов.

Бившият главен инспектор за безопасността на полетите смята, че екипажът е действал абсолютно правилно. Но е изумен от действията на Беларус да приземи самолета. 

"Те по едни и същи закони летят. Те са показали самообладание, което е завършило благополучно. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно" посочи той.

Абсолютно недопустимо е действието на властите в Беларус, заяви от Брюксел и президентът Румен Радев. 

Експертите са на мнение, че за първи път Европейският съюз е толкова обединен в реакцията си.

А Европейският съюз се раздели с илюзията си, че може да работи с Лукашенко, смята Димитър Гърдев. 

"Вече е съвсем ясно, че Лукашенко ще се сближава с Путин, защото само това му остава. Те се ползваха изцяло от привилегията, че срещу тях нямаше санкции - и Беларус беше превърната в огромна безмитна зона и така се появи беларуският пармезан и морски продукти", заяви Димитър Гърдев. 

Служебният външен министър повдигна въпроса и как се използват личните данни на пътниците на борда. 

"За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство", каза Стоев.

НАТО призова за спешно разследване, а Минск покани международни експерти. Москва отхвърли обвиненията, че действията на Беларус не са без нейна помощ. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК