Започнаха финалните тестове на ваксината срещу Ковид-19 на Sanofi и GSK

Компаниите отчетоха положителни резултати от междинни изпитвания при хора по-рано този месец

27.05.2021 | 11:50 Редактор: Жаклина Иванова
Започнаха финалните тестове на ваксината срещу Ковид-19 на Sanofi и GSK

Френският фармацевтичен гигант Sanofi и британската GSK обявиха в четвъртък началото на финалните тестове на ваксина срещу Ковид-19, съобщи АФП.

Компаниите отчетоха положителни резултати от междинни изпитвания при хора по-рано този месец, след като разочароващият резултат от първоначалните проучвания миналата година остави Франция без собствена ваксина.

Sanofi и GlaxoSmithKline в четвъртък започнаха записване за Фаза 3 на клинично проучване, което ще включва над 35 000 възрастни доброволци в САЩ, Азия, Африка и Латинска Америка, съобщиха от фирмите.

Компаниите се надяват да пуснат ваксината си до края на 2021 г. - една година след одобрението на Pfizer и Moderna от регулаторите.

Изпитването във фаза 3 първоначално ще изследва ефикасността на ваксината срещу оригиналния коронавирус, който е открит за първи път в Ухан, Китай, а след това ще разгледа ефекта върху вариант, открит в Южна Африка.

Sanofi и GSK също ще проучат способността на ваксината си да работи при хора, които преди това са получили друга ваксина.

Проучванията във фаза 2 вече показаха силен имунен отговор след еднократна доза при участници, които преди това са се заразили с коронавирус, предаде БГНЕС.

"Адаптирахме стратегията си за разработване на ваксини въз основа на перспективни съображения, тъй като вирусът продължава да се развива, както и предвиждаме какво може да е необходимо в постпандемична обстановка“, заяви изпълнителният вицепрезидент на Sanofi Томас Триумф.

Подобно на повечето останали ваксини, които вече се прилагат, ваксината на Sanofi-GSK ще изисква две дози.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК