Германски вирусолог: Тези, които не се ваксинират, ще се заразят с коронавирус

Вирусът ще стане ендемичен, това е неизбежно, заяви медикът

12.05.2021 | 23:50 Редактор: Жаклина Иванова
Германски вирусолог: Тези, които не се ваксинират, ще се заразят с коронавирус

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в рамките на година и половина населението на Германия ще придобие имунитет срещу коронавируса - чрез ваксинация или от  естествена зараза. 

"Вирусът ще стане ендемичен, това е неизбежно. А онези, които решат съзнателно да не се ваксинират, неминуемо ще се заразят с коронавирус", категоричен е експертът от берлинската клиника "Шарите”.

"Срещу подобно развитие не може да се предприеме нищо, тъй като с течение на времето ограничителните мерки ще продължат да отпадат. След това обаче вирусът ще продължи да циркулира незабелязано сред населението - включително и сред малките деца, които още няма как да бъдат ваксинирани. Въпреки частичната имунната защита на обществото, вирусът ще се разпространява и ще засяга онези хора, които не са се ваксинирали", подчерта Дростен.

Повече свободи от юни нататък

Според него, и през следващата зима в интензивните отделения ще има тежко болни от Ковид-19. Вирусологът отбеляза, че тези, които решат да не се ваксинират, на практика взимат решението да се заразят.

Ръководителят на отделението по вирусология в берлинската клиника "Шарите“, изрази в интервю по телевизия ZDF увереността си, че ефектът от ваксинациите ще се усети от юни нататък. Това означава, че през летните месеци в Германия и Европа ще може да има и по-голяма свобода на пътуванията. А имунизираните няма да има защо да бъдат поставяни под карантина след пътувания и почивки, пише DW.

Кристиан Дростен е убеден, че положението ще се стабилизира тогава, когато бъдат имунизирани и младите хора, които имат най-много контакти и съответно допринасят повече за разпространението на вируса. Той подчертава, че определени групи от населението - в зависимост от възрастта им и рисковете, на които са изложени - през есента навярно ще трябва да бъдат  имунизирани допълнително - с трета доза. Това би могло да бъде обвързано с имунизацията срещу грип, тъй рисковете от зараза са сходни.

По-тежка грипна вълна през зимата?

Има опасения, че следващата грипна вълна би могла да бъде много тежка, ако не й бъде организиран отпор чрез ваксиниране, казва Дростен. База за това негово изказване е обстоятелството, че през последните есен и зима в Германия, а и в други страни, грипна вълна на практика нямаше - включително и поради мерките срещу коронавируса.

Индийската мутация на вируса, определена междувременно като обезпокоителна и от СЗО, засега не е засегнала особено силно Германия, посочва Дростен. Той изтъква, че мутациите не водят до нова пандемия и макар вирусът да е станал по-гъвкав, от това не следва, че съществува непосредствена и голяма опасност.

"Вече не сме толкова безпомощни, колкото миналата година по това време. Можем да ваксинираме", казва берлинският експерт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
Mafia
преди 1 месец
Това е същата логика, като твърдението че всеки германец е фашист, вероятно защото се е заразил от стадото в което живее. Още пропаганда за генетична терапия. Излиза че вирусолозите са също толкова подкупни колкото и политиците. Броя на жертвите от туберкулоза надхвърля многократно жертвите от Ковид: 1,400,000 на година и над 200,000,000 до момента. Над 90% от българите имаме анти-тела срещу туберкулоза и сме носители на бацила. Още сме живи. С Ковид ли ще ни плашат? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Съзнателно неваксини
преди 1 месец
Как се съчетават ЗАПЛАХАТА неваксинираните неизбежно да се заразят - от една страна, с очакваното настъпване след известно време на колективен (стаден) имунитет и свързаното с наличието му "отслабване" на вируса - от друга страна? Неваксинираните ще се заразят с "отслабен" вирус ли, каква е прогнозата при заразяване с "отслабен" вирус и т.н. Хипотези, хипотези ... Сигнализирай за неуместен коментар