Германски лекари: Искаме точен график за ваксинационната кампания при децата

До края на лятната ваканция страната ще започне имунизирането на деца над 12 г.

12.05.2021 | 16:35 Редактор: Жаклина Иванова
Германски лекари: Искаме точен график за ваксинационната кампания при децата

До края на лятната ваканция Германия възнамерява да започне ваксинирането на деца над 12-годишна възраст, независимо от съображенията на Постоянната комисия по ваксините. Лекарските организации също са скептични и смятат, че подобни планове са нереалистични, пише "Тагесшау”.

На всички деца от 12 до 18-годишна възраст ще бъде предложена ваксина срещу коронавирус до края на лятната ваканция, потвърди вчера федералният здравен министър Йенс Шпан.

Постоянната комисия по ваксините (STIKO) призова към търпение.

"При всички случаи искаме да изследваме всички данни за ваксините за деца, преди да има масово предлагане на ваксина за подрастващите”, заяви председателят на STIKO Томас Мертенс.

Обсъжданите в момента аргументи, като ваканцията например, не могат да имат превес при вземането на решения от страна на STIKO. В случай, че бъде дадено одобрение за деца от 12 до 15 години, тогава децата със сериозни предшестващи заболявания трябва да бъдат ваксинирани първи, смята той.

Професионалното сдружение на педиатрите също има съмнения, че графикът може да бъде спазен, предаде БГНЕС. 

На първо място, ваксината срещу коронавирус на BioNTech / Pfizer за деца над 12-годишна възраст от дванадесет години трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Освен това последващото одобрение на STIKO може да отнеме известно време.

"Ето защо смятам обявените в момента графици за в края на лятото за прекалено амбициозни “, каза президентът на професионалната асоциация на педиатрите Томас Фишбах. Не искаме спешен лиценз и не трябва да има задължителна ваксинация, категоричен е той.

EMA отговаря за основното одобрение на ваксината, припомня изданието. В края на април компаниите BioNTech/Pfizer подадоха молба за одобряване на ваксината им за деца над 12-годишна възраст. Очаква се EMA да вземе решение по този въпрос през май. Процесът може да бъде ускорен в зависимост от напредъка в оценката и може да приключи до края на месеца.

Затова медици настояват за точен график за ваксинационната кампания при децата и подрастващите. Началото на ваксинацията трябва да бъде добре подготвено, тъй като в противен случай процесът може да се забави. Младите хора се нуждаят от ясна перспектива, например от нормалното си училищно ежедневие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК