Германия позволява имунизирането с AstraZeneca за всички пълнолетни

Периодът между първата и втората доза на препарата може да бъде съкратен, заяви немският здравен министър

06.05.2021 | 22:11 Редактор: Жаклина Иванова
Германия позволява имунизирането с AstraZeneca за всички пълнолетни

"Германия ще позволи ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca да се прилага на пълнолетните от всички възрасти и има за цел да предложи до края на август коронавирусна ваксина на младежите между 12 и 18 години, тъй като страната се стреми да ускори имунизацията", заяви в четвъртък здравният министър Йенс Шпан, съобщава Ройтерс.

16-те регионални министри на здравеопазването в страната се споразумяха с Шпан да бъде отменено предишното решение за ограничаване при прилагането на ваксината на AstraZeneca само за хора на възраст над 60 години.

Немският здравен министър също така каза, че настоящият 12-седмичен период между първата и втората доза на AstraZeneca може да бъде съкратен, предаде БНР.

"И двете мерки служат за по-нататъшно ускоряване на нашата кампания за цялостно ваксиниране", коментира Шпан.

Ходът, приет вече в няколко германски провинции, ще бъде на доброволна основа и семейните лекари ще решават как най-добре да се прилага ваксината, допълни той.

През март десетки държави спряха употребата на ваксината на AstraZeneca или я ограничиха само до по-възрастни хора след съобщения за много редки, но сериозни кръвни съсиреци. Няколко от страни вече възобновиха изцяло нейната употреба или използването ѝ с известни ограничения, след като здравните регулатори заявиха, че ползите от ваксината надвишават всички рискове.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК