Провал в доставката на ваксини: Отношенията между Брюксел и AstraZeneca се влошават

Причината е неуспехът ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността

22.04.2021 | 18:52 Редактор: Жаклина Иванова

AstraZeneca може да се изправи пред съдебно дело. Според източници на "Политико", на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел повечето от тях са подкрепили идеята AstraZeneca да бъде съдена заради неуспеха ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността. 

Само Германия и Франция са поискали време, за да обмислят хода, чиято цел е фармацевтичното дружество да бъде задължено да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза. 

До края на седмицата държавите членки трябва да одобрят идеята. Ако се стигне до дело, това ще бележи нова фаза във влошаването на отношенията между Брюксел и англо-шведската компания. 

Още през януари AstraZeneca предизвика гнева на Европейската комисия, след като заяви, че ще намали доставките за блока. В рамките на първото тримесечие бяха изпратени 30 млн. дози на страните в ЕС, вместо обещаните в договора 100 млн. дози. Този недостиг се отрази на ваксинационните кампании в ЕС. AstraZeneca възнамерява да достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да изпрати всичките 300 млн. дози, предвидени в договора. Заради хаос в доставките, Брюксел не се възползва от възможността за поръчка на допълнителни сто милиона дози.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС   

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК