ЕС на крачка от това да откаже доставките на AstraZeneca и J&J

Това стана ясно от интервю на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

18.04.2021 | 21:25 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС на крачка от това да откаже доставките на AstraZeneca и J&J

Европейският съюз може да се откаже от договаряне на още доставки на ваксини от AstraZeneca. Това стана ясно от интервю на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон за френска телевизия.

По думите му решение още не е взето, но приоритетът при всяка поръчка е навременното изпълнение на договореното, а AstraZeneca закъснява.

През първите три месеца от годината компанията достави на Евросъюза  30 милиона дози от своята ваксина, вместо договорените 120 милиона. За текущото тримесечие трябваше да бъдат доставени 180 милиона дози, а вместо това са обещани едва 70 милиона.

Брюксел вече започна преговори за допълнителни доставки от препаратите на компаниите Pfizer/BioTech и Moderna, предава БНР.

"Каквото и да бъде решението за AstraZeneca, то няма да е по медицински причини", подчерта Бретон.

Същевременно мениджърът на компанията в Австрия съобщи пред местния вестник "Курир", че версия на ваксината на AstraZeneca, модифицирана за справяне с южноафриканския вариант на Ковид-19, може да бъде готова към края на 2021 година,

Мениджърът Сара Уолтърс оправда забавянето на доставките досега с "изключително" голямото търсене и увери, че AstraZeneca ще изпълни ангажимента си за 300 милиона дози за Евросъюза през тази година.

Помолена да коментира отказа на хиляди австрийци да се ваксинират с препарата на компанията, тя заяви, че AstraZeneca ще продължи да работи при пълна прозрачност, за да могат здравните власти да предоставят адекватна информация на хората.

В Съединените щати до идния петък ще има решение как да се процедира с ваксините на Johnson & Johnson, чието приложение бе спряно тази седмица заради случаи на кръвни съсиреци след ваксиниране.

За това увери пред Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антъни Фаучи.

Той заяви, че няма да е изненадан, ако здравните власти допуснат подновяване на ваксинацията с Johnson & Johnson при известни ограничения или "с някаква форма на предупреждение".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Красимира
преди 2 години
Спрете да мамите хората с тези, или отези т.н. ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар