България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари връщат деца без отрицателен PCR, огромен отлив на ваксинирането с AstraZeneca

Всичко е с цел опазване здравето на пациентите, заяви д-р Михаил Михов

22.04.2021 | 09:00 Редактор: Десислава Атанасова

Деца са връщани от личните лекари. Педиатри отказват преглед, ако няма отрицателен PCR тест за Ковид-19, а родители алармират, че това уврежда лигавицата на децата им. Има ли изискване за преглед само след представен отрицателен тест за коронавирус? 

"Няма такова регламентирано изискване от Министерството на здравеопазването. Въведено е от съответните практики, с цел сигурност на пациентите. Всяка практика определя  сама своите изисквания за прегледи", заяви в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов.

Относно притесненията на родителите за увреждане на носната лигавица по време на преглед, д-р Михов обясни, че те не са оправдани. 

"Много малко е увеждането на носната лигавица. Няма никакво притеснение за правенето на такъв тест при деца", допълни още той. 

И посочи, че е много трудно всички практики да имат единен протокол за прегледи на най-малките. 

"Всички практики имат различни възможности. Всеки подход е индивидуален. Трябва да кажем, че всичко е с цел опазване здравето на пациентите. Масово сме имунизирани или преболедували, така че това не е толкова за наш риск", каза още д-р Михов пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Хронично болните

"Наблюдава се една активизация, все още има страх, но с напредването на имунизацията все повече се отпускат нещата. Хронично болните забелязват цифрите на новозаразените. Те искат да излизат навън и да се чувстват свободни", заяви д-р Михов.

Ваксините

"Специално за AstraZeneca има огромен отлив, не можем да съберем достатъчно желаещи за да отворим флакон. Относно РНK ваксините, все още има голям интерес - проблемът е с ваксините, ние нямаме ваксини. Отпускат се по 2 флакона  12 дози на общопрактикуващ лекар, аз имам в пъти, пъти повече", подчерта д-р Михов.

Медикът обясни, че няма хора с тромбози при поставянето на втората доза от препарата.

"Хората са изключително притеснени да се съгласят на втората доза, налага се да обсъждаме, да обясняваме, но много от тях се отказаха от втората доза. Трябва да кажем, че няма нито едно съобщение за тромбоза след втората доза", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според д-р Михов, Ковид мерките са помогнали за намаляване случаите на грипни и вирусни заболявания.

"Има настинки, вируси, те съществуват. Всички тези мерки обаче - носене на маски, дистанция, помогнаха да се предпазим и от други грипни състояния", допълни общопрактикуващият лекар.

И изрази мнение, че разхлабването на мерките се е случило малко прибързано, тъй като все още има натиск върху лечебните заведения.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК