Защо преболедувалите Ковид-19 имат ограничена защита и да разчитаме ли на клетъчния имунитет

Антителата са само елемент от голям арсенал от защитни средства

21.04.2021 | 16:32 Редактор: Тодор Петров
Защо преболедувалите Ковид-19 имат ограничена защита и да разчитаме ли на клетъчния имунитет

Прекаралият инфекция с коронавирус, на първо време е защитен от повторно заразяване, тъй като имунната система е образувала съответни антитела. След известно време обаче антителата се губят. 

Все пак това не означава, че оздравелият не разполага с никаква защита. Независимо от изчерпания ефект на антителата, организмът е защитен с помощта на т.нар. Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция.

Ново изследване на германския Център по невродегенеративни заболявания показва, че всеки пети оздравял, само след половин година вече не разполага с антитела срещу болестта, информира DW.

Между април и юни 2020 в региона на Бон са били изследвани 5 100 души за наличие на антитела срещу коронавирус. У 22-ма от изследваните са били установени неутрализиращи, т.е. особено активни антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма. Преобладаващата част от въпросните хора са имали само леки или дори никакви симптоми, много от тях дори не са предполагали, че са прекарали Ковид-19.

Антителата несъмнено са важни, но те са само елемент от един значително по-голям арсенал от защитни средства. Клетъчните имунни реакции продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Известно е например, че независимо от липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта благодарение на т.нар. Т-клетки.

Наличието на тези клетки може би обяснява защо близо една пета от хората, които са заразени с коронавирус, не развиват изобщо никакви или само леки симптоми на Ковид-19. И защо ваксините постигат твърде висока степен на защита дори само след първата доза. Може би предишна инфекция с други видове коронавируси създават в организма имунна памет и известна защита, включително и срещу новия патоген. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години