Ковид-19 се предава в семействата средно в 10% от случаите

До този извод стигнаха лекари от Харвардския университет

26.02.2021 | 22:30 Редактор: Ралица Братанова
Ковид-19 се предава в семействата средно в 10% от случаите

Коронавирусната инфекция се предава в семействата средно в 10% от случаите. До този извод стигнаха лекари от Харвардския университет, чиято статия беше публикувана от научното списание JAMA Network Open.

От общи съображения следва, че ако някой от членовете на семейството се зарази с новия коронавирус, тогава най-вероятно той скоро ще зарази останалите членове на семейството, познати и дори домашни любимци. Учените обаче преди това не са имали експериментално потвърждение за това. Това е станало чрез проучване на американски епидемиолози под ръководството на професора от Харвардския университет (в САЩ) Джошуа Метлай.

Те са наблюдавали здравето на повече от седем хиляди жители на Бостън, които са се разболели от Ковид-19 между март и май 2020 г. и са били хоспитализирани. Учените са установили колко членове на семейството има всеки от участниците в изследването и също така са определили доколко са предразположени към Ковид-19, т.е. дали имат диабет, хипертония, затлъстяване и други рискови фактори, информира "Фокус".

Повече от 18 хиляди членове на семейството на участниците в изследването са се оказали потенциално уязвими към инфекция. Метлей и колегите са се опитали да определят колко от тях впоследствие са се заразили с коронавирусна инфекция директно от своите роднини. Учените са преброили малко над 1,8 хиляди случая на предаване на коронавируса, тоест членовете на семейството се заразяват директно в около 10,1% от случаите. Свивайки анализа до семейства само с двама членове, този показател се увеличава до 13,8%.

"Нашата оценка е в голяма степен в съответствие с констатациите на колеги, които са проследили контактите на заразените. Това предполага, че предаването на SARS-CoV-2 в семействата играе важна роля в развитието на епидемията", пишат изследователите. Метлей и неговите колеги не изключват, че реалният брой случаи на предаване на Ковид-19 може да е по-голям, тъй като роднините на пациентите не винаги се обръщат към лекарите за помощ, ако се чувстват зле.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК