СЗО: В момента се намираме в критична точка на пандемията

"Хората умират и това е напълно избежимо", заявиха от организацията

12.04.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: В момента се намираме в критична точка на пандемията

Пандемията с Ковид-19 е в критична фаза, заяви СЗО в понеделник, като предупреди за експоненциалното нарастване на случаите и призова хората да спазват мерките, доказани за овладяване на вируса, предаде АФП.

Световната здравна организация посочи, че след като случаите и смъртните случаи са намалели в началото на годината, глобалната ситуация се е влошила драстично през последните седмици.

"В момента се намираме в критична точка на пандемията", каза на пресконференция Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за Ковид-19.

"Траекторията на тази пандемия нараства. Тя нараства експоненциално", предупреди тя.

Новият коронавирус е убил около 2,94 милиона от заразените около 136 милиона души, откакто се появи в Китай в края на 2019 г.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че на глобално ниво "сега сме видели седем последователни седмици на увеличаване на случаите и четири седмици на нарастващи смъртни случаи."

Миналата седмица имаше "четвъртият най-голям брой случаи за една седмица досега."

Миналата седмица броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с 9%, докато смъртните случаи са се увеличили с пет процента, каза Ван Керхове.

Последният скок настъпва въпреки факта, че ваксините срещу Ковид-19 се разпространяват бързо в много страни, като до момента са приложени над 780 милиона дози.

Докато ваксините бяха важно оръжие в битката за спиране на пандемията, подчерта Гебрейесус, те далеч не са единственият инструмент.

"Физическото дистанциране работи. Маските работят. Работи хигиената на ръцете. Вентилацията работи. Наблюдение, тестване, проследяване на контакти, изолация, поддържаща карантина и състрадателни грижи - всички те работят, за да спрат инфекциите и да спасят живота", каза той.

"Но объркването, самодоволството и непоследователността в мерките за обществено здраве и тяхното прилагане стимулират предаването и костват живота", предупреди той.

Ван Керхове също изрази отчаяние, че новият прилив на случаи отива толкова далеч в кризата.

"Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем в пандемия след 16 месеца, когато имаме доказани мерки за контрол", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Гебрейесус настоя, че "СЗО не иска безкрайни блокировки", като посочи, че "страните, които са се справили най-добре, са взели съобразена, премерена, пъргава и базирана на доказателства комбинация от мерки."

"Ние също искаме да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват", каза той, но предупреди, че "в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени".

"Хората умират и това е напълно избежимо."

Шефът на здравната агенция на ООН призна, че пандемията е "далеч от края", но подчерта, че има причини за оптимизъм. "Намаляването на случаите и смъртните случаи през първите два месеца на годината показва, че този вирус и неговите варианти могат да бъдат спрени", каза Тедрос.

"Със съгласувани усилия за прилагане на мерки за обществено здраве заедно със справедлива ваксинация, бихме могли да поставим тази пандемия под контрол за броени месеци."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 1
Бум
преди 3 седмици
А дали умират от Ковид сега или защото са си били отровните ваксини, а?!!! Я у лево бе! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 2
Reinhard
преди 3 седмици
Българските управници ударно отварят кръчмите и моловете! Явно целта е да ни зануляват! На Запад хората спазват мерките,тука всичко е точно! Дерзай,народе *** към "светли" бъднини върви! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
пандемично
преди 3 седмици
Според нашите управници, цъфтим! Ще отварят и стадионите за публика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 седмици
А времето ще се скапва и ще става по-зле Сигнализирай за неуместен коментар