СЗО: Ковид-19 може да се предава от човек на животно

В Русия има потвърдени случаи на заразяване на котки

05.04.2021 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Ковид-19 може да се предава от човек на животно

Световната здравна организация (СЗО) потвърди възможността за предаване на Ковид-19 от човек на кучета, котки, тигри, лъвове, норки и еноти, съобщава руският вестник "Известия".

"Вирусът Ковид-19 се разпространява главно чрез предаване от човек на човек, но има данни за предаване от човек на животно, тъй като е зоонозен вирус. Все още не е идентифициран междинният домакин", цитира изданието думите на Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия.

Според Вуйнович няколко теста, проведени върху животни след контакт със заразени хора, са дали положителни резултати за Ковид-19. "Процесът на изучаване на ефекта на вируса върху други видове животни е в ход", уточни представителят на СЗО.

Тя добави, че е необходимо да се разбере кои видове животни са най-податливи на вируса, „за да се намерят други потенциални носители при животните и да се избегнат повтарящи се огнища в бъдеще“.

В края на март заместник-ръководителят на Роселхознадзор Константин Савенков припомни, че през 2020 г. са били регистрирани масови случаи на Ковид-19 във фермите за производство на кожи, по-специално в Дания. Тогава властите на страната взеха решение за масовото унищожаване на заразените животни, информира "Фокус".

В Русия има потвърдени случаи на заразяване на котки в Москва и Тюмен. В средата на януари в Санкт Петербург беше проведено първото в Русия генетично изследване на вируса SARS-CoV-2, открит при домашна котка. Савенков обаче отбеляза, че няма научни доказателства за предаването на коронавирус от животни на хора.

На 31 март в Русия беше регистрирана първата в света ваксина срещу Ковид-19 за животни, припомня изданието.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ужас! Само дано не си заразя котето Сигнализирай за неуместен коментар