СЗО: Не можем да победим Ковид-19 разделени

"Вирусът се променя бързо, мутира и вече имаме няколко варианта", заяви Тедрос Гебрейесус

10.04.2021 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Не можем да победим Ковид-19 разделени

Съществуващите ваксини срещу Ковид-19 може да не бъдат достатъчно ефективни при значителни мутации на коронавируса, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той добави, че настоява за глобална солидарност между страните в борбата с коронавируса и отбеляза, че разделен, светът няма да победи Ковид.

"Както знаете, вирусът се променя бързо, мутира и вече имаме няколко варианта от различни държави. Ако изменението на мутацията на вируса е достатъчно значително, ако промените в поведението на вируса са значителни, даже тези ваксини, с които в момента разполагаме, няма да ни помогнат", каза Гебрейесус по време на уебинар, организиран от Световната банка, информира БНР.

Той подчерта, че ако не се увеличи незабавно обхвата на ваксинациите, вирусът ще получи възможност за разпространение, циркулация и последваща мутация. Ръководителят на СЗО добави, че в този случай новите варианти на Ковид-19, срещу които съществуващите лекарства са неефективни, ще проникнат и в тези страни, където обхватът на ваксинацията е висок.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
СЗО иска заключването,носенето на маски и социалната дистанция да продължат.СЗО е силно компрометирана институция поради финансирането и от частни лица и глобални корпорации. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Джони
преди 3 години
Ваксините не са ефективни,щото няма вирус. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
пари и власт
преди 3 години
СЗО служи като НПО на няколко американски милиардери и техните планове за световно господство. Сигнализирай за неуместен коментар