"Роберт Кох" посочи къде най-често се заразяваме с коронавирус

Институтът препоръчва разделянето на учениците на малки групи 

05.04.2021 | 11:05 Редактор: Тодор Петров

Институтът "Роберт Кох" посочва, че броят на заразените нараства във всички възрастови групи, но особено осезаем е ръстът при децата и младежите. Статистиката показва, че мястото, на което най-често се стига до предаване на болестта, са частните домакинства.

Все по-голям процент от новорегистрираните случаи обаче са в резултат от контакт със заразен в детските ясли, училищата и на работните места. Детските заведения са отговорни за 11 процента от всички заразявания. Това е ръст от пет пъти в сравнение с предишната вълна на пандемията. 

В домовете за възрастни хора, където голяма част от обитателите им вече са ваксинирани, новите инфекции сериозно намаляват. Броят на заразените в болници също спада.

Институтът "Роберт Кох" препоръчва разделянето на учениците на малки групи и силно ограничаване на контактите в тях. Експертите съветват също така да се редуват дистанционни с присъствени занятия, както и да се разделят учениците по възрастови групи, като за по-големите е препоръчително да учат от вкъщи, предаде DW.

Отчита се и ръст в заболяванията на работното място - те са нараснали от 4-5 процента през декември до около 13 процента днес. Общественият транспорт също е едно от местата с висок риск от разпространяване на вируса. Но там проследяването е трудно. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 5 месеца
Това отдавна стана ясно, че ясли, градини и училища са най-големите заразни центрове, ама родителите искат забавачка за децата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца